Blog

Sirine tijdens rijles

Gepost op 06-10-2016

Ik rijd in Utrecht en hoor een sirene aankomen, wat nu?
Stel je rijdt in de stad op een weg met één rijstrook. Plotseling hoor je sirenes achter je naderen. Weet jij wat je het beste kan doen in zo'n geval? Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen weten hoe ze precies moeten handelen indien er hulpdiensten met zwaailicht en sirenes naderen. Soms raken mensen in paniek en voeren onverwachte handelingen uit, waardoor de situatie onveilig wordt. Dit kan vermeden worden als je weet hoe je in zulke situaties moet handelen. Het belangrijkste is bovendien: blijf kalm en raak niet in paniek. Hieronder vind je een beschrijving van hoe je het beste kunt reageren op voorrangsvoertuigen in verschillende situaties.

Lees meer


Wat zien we allemaal onder de motorkap?

Gepost op 31-08-2016

Als je in een goed werkende auto wilt rijden is het belangrijk dat alles onder de motorkap naar behoren werkt. Om veilig en zorgeloos te kunnen rijden is het raadzaam om de onderdelen onder de motorkap regelmatig te controleren. Wat je onder de motorkap kunt vinden wordt bovendien vaak gevraagd bij een rijexamen. Om deze onderdelen te controleren hoef je geen autodeskundige te zijn; iedereen kan dit gemakkelijk in een paar stappen. Maar dan is het wel belangrijk om te weten wat waar zit, hoe je het kunt controleren en hoe je eventuele gebreken kunt verhelpen.

Lees meer


Welke bandenspanning heb ik nodig?

Gepost op 17-08-2016

Als je een auto hebt is het goed om regelmatig je bandenspanning te checken. Bij normaal gebruik is het raadzaam dit één keer per maand te doen. Een auto biedt je mobiliteit en het gemak om van A naar B te komen, maar er komt ook veel bij kijken. Als je zaken zoals het controleren van de bandenspanning te lang uitstelt of vergeet, kan dit gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Bij een versleten band heb je bijvoorbeeld slechter contact met de weg en een hogere kans op een klapband. Maar hoe controleer je de bandenspanning?

Lees meer


Rij angst als je in Utrecht rijdt?

Gepost op 04-08-2016

Het is zeer goed mogelijk dat wanneer je door de stad Utrecht rijdt, onzeker wordt van al het verkeer waarmee je de weg deelt. Misschien overkomt jou dit sporadisch en alleen dan wanneer je binnen de bebouwde kom rijdt en de frequentie waarin je met ander verkeer te maken krijgt ? Indien dit het geval is, kun je een aantal kunstgrepen toepassen die jou helpen bij het verminderen  van deze angst / onzekerheid. Als je als onzekere bestuurder deelneemt aan het verkeer en je zou willen dat dit je rijvaardigheid niet meer kan beïnvloeden dan kun je bijvoorbeeld extra rijlessen nemen die meer persoonsgebonden en toegesneden zijn op de desbetreffende onzekerheid . Wellicht dat je onder toedoen van de ouderdom minder vlug kunt reageren of dat jouw reflexen achteruit zijn gegaan? Dan kun je hier tijdens de speciale rijlessen extra aandacht aan besteden.

Lees meer


Rijles voor 50plussers in Utrecht

Gepost op 25-07-2016

Terwijl de vergrijzing toeneemt, zijn er dus ook steeds meer mensen die ouder worden en aan het verkeer deel nemen. Het is algemeen bekend dat met het ouder worden de waarneming ’s  cyclus, het beoordelingsvermogen en het reactievermogen niet meer zo scherp zijn als voorheen. Doordat er in de stad minder ruimte aan de auto word gegeven en deze vaker “te gast is “dan voorheen en stadsplanologen hierop ook inspelen is het de normaalste zaak van de wereld  dat je de weg kwijtraakt in een bordenbos of raar splitsende wegen waarin de pijlen nog net niet naar je toewijzen maar vreemd genoeg klopt het gewoon niet ,toch weet je zeker dat je de juiste rijststrook gekozen hebt op het plein.

Lees meer


Meer zelfvertrouwen in de auto

Gepost op 14-07-2016

Heb je al een tijdje niet meer in de auto gereden nadat je autorijlessen afgerond zijn en je het rijbewijs hebt gehaald? Of ben je van nature wat paniekerig, zenuwachtig of angstig iedere keer dat je in de wagen stapt? Dan kun je wellicht wel wat begeleidende tips gebruiken die jou helpen omgaan met dit probleem. Tips die jou meer zelfvertrouwen in de auto geven. Dit zelfvertrouwen kun je zelf boosten en kweken in praktische situatie als het autorijden. 

Lees meer


Geel driehoekje op mijn dashboard. Wat is dat?

Gepost op 07-07-2016

Het kan zijn dat tijdens een autorit over de snelweg, door het platteland of de stad ineens het gele driehoekje op het dashboard van jouw auto oplicht. Wat moet je in dergelijke gevallen doen? Natuurlijk leggen wij dit in onze rijlessen altijd uit, maar wij merken toch dat er veel van dit soort vragen nog nagelezen worden. Deze is tevens een reden dat wij blijven bloggen.

Lees meer


Gratis Proefles in Regio Utrecht

Gepost op 14-03-2016

Woon je in Bunnik, Houten of Bilthoven? Rijschool Utrecht komt ook bij jou aan huis. Ook komen wij in andere plaatsen als IJsselstein, Soest of Vleuten. Op onze website van rijschool-utrecht.net kun je bekijken  waar we allemaal rijden en ontdek onze voordelen. We bieden allerlei lespakketten, zoals voordeelpakketten of een  spoedcursus.   We hebben lange rijtijden, dus het is altijd mogelijk om je les in jouw dagelijks leven in te passen. We hebben ervaren instructeurs. Vraag dus gauw een gratis proefles aan.

Lees meer


Spoedcursus Utrecht

Gepost op 06-03-2016

Wie snel  zijn autorijbewijs wil halen moet bij Rijschool Utrecht zijn.  Onder leiding van onze ervaren instructeurs haal je gauw je rijbewijs. Wij van Rijles Utrecht plannen dan extra uren voor jou in. We passen ons aan jouw wensen en mogelijkheden.  Heb je bijvoorbeeld al enige rijervaring dan kun je een pakket nemen met bijvoorbeeld 15 uur les.  Heb je nog niet zoveel ervaring, kun je beter een groter pakket nemen. Je kunt ook eerst een proefles nemen. Als je bij ons blijft, is deze proefles gratis.  Wij kunnen dan een inschatting maken hoeveel uren rijles je nodig hebt.  Dan kun je kiezen voor een spoedcursus, of voor een ander lespakket. Wie weinig tijd heeft, kan natuurlijk een uur per week gaan rijden. Dat heeft als nadeel dat je eerst weer moet  wennen aan de auto en voordat je echt wat leert, is het uur weer om.

Lees meer


Leren voor het theorie-examen

Gepost op 28-02-2016

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst je theorie halen. Voor de verschillende soorten rijbewijzen zijn er verschillende examens. De theorie examens  kun je aanvragen bij het CBR. Er zijn verschillende examencentra in het land waar het examen wordt afgenomen.  Voor je autorijbewijs is dit  een test met plaatjes, die je op een monitor te zien krijgt. Je krijgt vragen over gevaarherkenning en je moet laten zien dat je verkeersinzicht hebt en dat je de verkeersregels kent.   Per vraag heb je een aantal antwoordmogelijkheden en je moet de juiste aanklikken. Ook zijn er een aantal open vragen. Het examen duurt ongeveer drie kwartier en je krijgt vrijwel direct de uitslag. Als je slaagt, is  je theorie certificaat anderhalf jaar geldig.  Binnen die tijd moet je ook voor je praktijkexamen slagen, anders moet je opnieuw theorie-examen doen. Bij Autorijschool Utrecht komt de theorie tijdens de praktijkles aan bod in situaties die zich voordoen. 

Lees meer


Hoe zie ik het profiel van de autobanden?

Gepost op 22-02-2016

Als je veilig wilt autorijden is het belangrijk  dat je goede banden onder je auto hebt. Het is niet nodig om elk jaar nieuwe banden te nemen.  Hoe hard je banden slijten hangt  bijvoorbeeld af van hoeveel je rijdt of  welke kwaliteit band je hebt. Bij Rijschool Utrecht leer je niet alleen autorijden, je leert ook belangrijke zaken over de auto zelf.  Je moet bijvoorbeeld bij een praktijk examen kunnen aangeven hoe je banden er voor staan.  Bekijk op Rijschool-Utrecht.net deze extra informatie over banden.

Lees meer


Rijles vanaf je zestiende

Gepost op 21-02-2016

Tegenwoordig is het mogelijk om rijles te nemen van je zestiende.  In een aantal Europese landen was het al langer mogelijk om vanaf je zestiende te leren autorijden bijvoorbeeld  in Zweden, Duitsland en Oostenrijk. In 2011 zijn ze in Nederland gestart met de eerste experimenten hoe je veilig leert rijden. Dit experiment heet 2totDrive. De gedachte was ook daarbij dat er minder ongelukken zouden  gebeuren als je de eerste tijd naast iemand rijdt met  ervaring. Je leert in een veilige omgeving autorijden en je hebt dan minder kans dat je verkeerde gewoontes aanleert.  Ook bij  Rijles Utrecht  kan je vanaf je zestiende terecht voor rijles.

Lees meer


Wat moeten we weten, als de motorkap omhoog gaat?

Gepost op 08-02-2016

We hoeven geen automonteur te worden, maar we moeten wel onder de motorkap kunnen kijken  als we leren autorijden.  En niet alleen kunnen kijken, je moet ook een aantal technische  zaken weten, want dat kan worden gevraagd bij je examen. Het is vooral belangrijk dat je weet welke vloeistoffen er  zijn en waar de reservoirs zich bevinden. Ook als je zelf wilt bijvullen, is het uiteraard belangrijk dat je de juiste vloeistof in het juiste gaatje doet. Rijschool-Utrecht.net (Regio Utrecht, Nieuwegein, Houten en meer) helpt je met deze informatie al een beetje op weg.

Lees meer


Zorg dat je een eigen verklaring hebt!

Gepost op 06-02-2016

Wie bij Rijschool Utrecht praktijk examen wilt doen, moet een ‘Eigen verklaring’ aanvragen.  In deze verklaring staat dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent veilig te rijden.  Je moet deze verklaring  altijd hebben als je een praktijkexamen doet, ook  als  je voor een ander rijbewijs gaat, bijvoorbeeld voor een motorrijbewijs.  Als je al een rijbewijs hebt, zijn er verschillende situaties mogelijk waarbij je een Eigen verklaring nodig hebt. Een bekend voorbeeld is dat mensen ouder dan 75 jaar, die de weg op willen, een Eigen verklaring nodig hebben. Het kan ook zijn dat je met iets medisch te maken krijgt. Je hebt misschien een  handicap gekregen  of je moet medicijnen gaan gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden.  Meer voorbeelden zijn te vinden op de website van het CBR.

Lees meer


Leren parkeren in Utrecht

Gepost op 27-01-2016

Parkeren in de drukke straten van Utrecht. Als je afgereden bent hoort dat er natuurlijk bij. Maar hoe begint dat nou eigenlijk allemaal? Moet je direct op drukke straten inparkeren? Nee dat hoeft zeker niet. Om te oefenen voor het parkeren is beginnen wij van Rijschool Utrecht altijd op een groot leeg parkeerterrein. Bijvoorbeeld bij winkelcentrum Overvecht maken wij regelmatig gebruik van het grote aantal lege parkeervakken, om even rustig te oefenen. Hier leren wij de leerlingen te manouvreren over het parkeerterrein. Als er genoeg ervaring opgedaan is gaan we het proberen wij parkeervakken en dergelijke. 

Lees meer


Vragen voor het afrijden

Gepost op 03-01-2016

Met veel adreline in het lichaam sta je klaar om in te stappen voor jouw rij-examen. Je hebt rijles gevolgd in de omgeving van Utrecht. Je vertrekt (bijvoorbeeld) vanaf het CBR in Utrecht en je mag vertrekken. Na een stukje rijden, in- en uitvoegen begint de instructeur bij de afslag van Maarssen zijn verhaal. 'Je bent inmiddels een aantal keren links en rechtsaf geslagen, daarbij heb je richting aangegeven. Het tegemoet komend verkeer seint regelmatig naar je en er brand een blauw lampje op je dashboard. Wat is er aan de hand?'.

Lees meer


Tips en tricks voor het rijexamen

Gepost op 13-12-2015

Mag jij binnenkort praktijkexamen doen voor je rijbewijs? Dan ben je waarschijnlijk ontzettend zenuwachtig, Het gaat immers om dat felbegeerde roze pasje! Wij geven je enkele tips en tricks voor het praktijk rijexamen, zodat je zelfverzekerd je rijbewijs kan gaan halen.

Lees meer


De tussentijdse toets

Gepost op 06-12-2015

De tussentijdse toets is een soort generale repetitie voor het afrijden. De meeste rijscholen plannen deze toets. Meer dan 75% van de rijscholen adviseert altijd een, ook wel zo mooi genoemde t.t.t, te doen. Deze toets wordt door een CBR examinator afgenomen.

Lees meer


Angst in de auto

Gepost op 26-11-2015

Er zijn tal van Nederlanders met rij-angst. Dat kan betekenen dat zij bang zijn om een ongeluk te krijgen, maar ook om bijvoorbeeld schade te rijden. Te denken aan de mensen die de breedte van hun auto bijvoorbeeld niet kunnen inschatten. Dit onderdeel hebben wij vorige week in ons blog uitgebreid behandeld.

Lees meer


De breedte van je auto inschatten

Gepost op 17-11-2015

Veel leerlingen hebben aan het begin van hun rijles moeite met het inschatten van de breedte van de auto. Begrijpelijk, want je hebt waarschijnlijk nog nooit auto gereden. Dit is natuurlijk erg lastig, op het moment dat je in een smalle straat rijd en een tegemoetkomende auto moet passeren. Wat kun je daar nou eigenlijk aan doen?

Lees meer


Kanaalstraat Damstraat

Gepost op 09-11-2015

Op de afbeeldingen hierboven ziet u de kruizing tussen de Kanaalstraat en de Damstraat in Utrecht. Een zeer belangrijk en leerzaam punt tijdens uw rijles in utrecht. Het is op dit kruispunt belangrijk om goed vooruit te kijken en in te schatten wat tegemoetkomend en kruizend verkeer gaat doen. Een belangrijk punt in onze rijlessen dus en dat betekent ook dat u bij onze rijschool dit kruispunt zeker gaat tegenkomen.

Lees meer


Het gebruik van hulpmiddelen toegestaan tijdens rij-examen

Gepost op 02-11-2015

Tot op heden was het nog niet mogelijk om bij het rij-examen technische hulpmiddel te gebruiken. Hierbij kun je denken aan sensoren, automatische afstandhouders en de dodehoekverklikkers. Al hoe wel, je kon ze wel gebruiken, maar het mocht niet! Vanaf 2016 dus wel. De auto's worden steeds 'zelfstandiger' waardoor het CBR er voor gekozen heeft om eindelijk eens de regels aan te passen. We rijden niet meer in een auto die alleen kan schakelen, gas geven en drie spiegels heeft. Nee, de auto's van tegenwoordig kunnen ondersteuning bieden. Ook bij het examen dus!

Lees meer


Carnegiedreef kruising Kasaidreef

Gepost op 19-10-2015

Op deze kruising tussen Carnegiedreef en Kasaidreef vonden vroeger best veel aanrijdingen plaats. Door in de middenberm een fysieke verkeersgeleider te leggen is dit sterk afgenomen.

Lees meer


Automatische halve overwegbomen

Gepost op 05-10-2015

Ahob. Ook wel bekend als Automatische halve overwegbomen. Hoe zit dat nou eigenlijk precies? Wat kunnen wij hierover vertellen en wat zijn de regels omtrent deze overwegen?

Lees meer


Ghandiplein Utrecht

Gepost op 17-08-2015

Drukke, grote kruispunten en/of pleinen zijn al gauw onderdeel van een rijexamen. Op het moment dat je in het Utrecht af gaat rijden bij het CBR zijn er verschillende horde die er genomen zullen worden. Op het examen wordt er vaak getraind op het linksafslaan bij deze rotonde. Wat betekent dat de rotonde voor 3/4 deel genomen wordt. 

Lees meer


Zelfstandig rijden, in en rondom Utrecht

Gepost op 09-08-2015

Tijdens de eerste rijlessen is het van belang dat de leerling de auto onder controle begint te krijgen. Dit houd in dat we gaan werken aan het schakelen, gas geven, remmen en het belangrijkste 'gevoel krijgen voor auto rijden'. Het volgens van autorijles vergt de nodige inspanning en concentratie. De meeste leerlingen hebben toch zeker wel vijf lessen nodig voor ze het gevoel van auto rijden een beetje onder de knie beginnen te krijgen. Vervolgens gaan wij samen met de leerling beginnen met het 'echte auto rijden'. Hierbij kijken wij dus naar alle facetten; voertuigbeheersing, inzicht, verkeersborden en verkeerssitaties'.

Lees meer


Verschillende verkeerslichten

Gepost op 03-08-2015

Hoe zit dat nou eigenlijk met al die verschillende stoplichten? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een rond verkeerslicht (met zo'n mooi bolletje die in één kleur kleurt) en een stoplicht met zo'n pijltje erin? Wij leggen het u graag uit in de auto, maar ook in onze wekelijkse blog.

Lees meer


De brug bij de Anton Geesinkstraat!

Gepost op 27-07-2015

Op sommige overgangen, bruggen en of onoverzichtelijke punten is het moeilijk om in te schatten of je over kunt steken zonder last te hebben van tegemoetkomend verkeer. En indien de weg dus niet breed genoeg is, is het belangrijk dat beide partijen (bestuurders) weten wie er moet wachten en of (indien de borden niet goed bekeken) achteruit moet. Bij dit situaties zijn er twee borden die duidelijk maken in welke positie jij je bevind en hoe je moet handelen.

Lees meer


Invoegen op de snelweg

Gepost op 20-07-2015

Autorijles. Leuk, maar ook heel spannend. Je rijd in een auto, je moet nog wennen aan de handelingen. De auto onder controle krijgen en het ondertussen ook nog letten op het verkeer. Waar komt welke auto vandaan? Wanneer moet ik schakelen? In welke spiegel moet je kijken alvorens je de weg gaat op. Allemaal punten waar je op moet letten. En best veel tegelijk. Veel leerlingen vinden het spannend om de snelweg op te gaan. Je rijd hier natuurlijk een stuk harder dan binnendoor, je moet direct met het verkeer mee en dus veel handelingen tegelijk verrichte. Koppelen (schakelen naar je 5), gasgeven, spiegelen, om je heen kijken, en meer.

Lees meer


Kruispunt Robert Schumannstraat

Gepost op 14-07-2015

Het kruispunt tussen de Robert Schumannstraat en de Franz Schubertstraat is een kruispunt wat wij zeker in onze rijlessen meenemen. Dit kruispunt is een goed punt voor leerlingen in Utrecht en omgeving om inzicht te krijgen op kleine, onoverzichtelijke kruizingen.

Lees meer


De hellingproef

Gepost op 29-06-2015

Tijdens onze rijlessen valt het op dat er nog vrij veel mensen zijn die moeite hebben met de hellingproef. Het probleem ligt meestal bij de spanning die dit met zich mee brengt. Veel leerlingen worden nerveus van het feit dat een auto achteruit kan rollen op het moment dat de handelingen niet in goede volgorde of op de juiste snelheid worden uitgevoerd.

Lees meer


Letterlijk de weg op geholpen met rijangst!

Gepost op 22-06-2015

Voor veel autogebruikers is het besturen van een auto een 'gewoonte' geworden. Iedere dag in de auto naar het werk of op bezoek bij familie, vrienden of de plaatselijke supermarkt. Maar dat is niet bij iedereen zo. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die om verschillende redenen niet gemakkelijk achter het stuur kruipen. Dit ondanks dat zij wel een rijbewijs hebben behaald in eerdere jaren. 

Lees meer


Rijbewijs of Scooter?

Gepost op 18-06-2015

Een keuze waar tientallen jaren geleden veel jongeren voor kwamen te staan. Rijbewijs halen of een scooter kopen? Een scooter kostte aardig wat geld. Niet alleen de aanschaf van een scooter, maar ook het verzekeren en de benzine kosten aardig wat geld. Waar vroeger nog geen praktijkexamen nodig was om in het bezit te komen van een brommerrijbewijs is het nu verplicht om zowel een theorie- als praktijkexamen af te leggen, alvorens je met een scooter de weg op mag. Uiteraard kost dat de nodige moeite en tijd.

Lees meer