Blog

Hoe zie ik het profiel van de autobanden?

Gepost op 22-02-2016

Als je veilig wilt autorijden is het belangrijk  dat je goede banden onder je auto hebt. Het is niet nodig om elk jaar nieuwe banden te nemen.  Hoe hard je banden slijten hangt  bijvoorbeeld af van hoeveel je rijdt of  welke kwaliteit band je hebt. Bij Rijschool Utrecht leer je niet alleen autorijden, je leert ook belangrijke zaken over de auto zelf.  Je moet bijvoorbeeld bij een praktijk examen kunnen aangeven hoe je banden er voor staan.  Bekijk op Rijschool-Utrecht.net deze extra informatie over banden.

 

Een goede band
Een goede band heeft een profiel: dat zijn ribbels of groeven in de band. Zij zorgen voor een goede afwatering van regenwater en geven grip op de weg. Gladde banden stuurt  moeilijker, omdat de banden als het ware  aan de weg kleven. Bij regen heb je ook minder grip. Dit heet aquaplaning. Je auto drijft als het ware, en je hebt kans dat  je gaat slingeren.  Ook wordt de remweg langer met een versleten band. Naast een goed profiel is ook de bandenspanning belangrijk.  Een goede bandenspanning geeft ook grip op de weg en zorgt voor minder brandstofkosten.  

 

Een normaal profiel
Als je een nieuwe band hebt, heeft het profiel een diepte van 8 mm.  1,6 mm is het absolute minimum van het profiel, maar veiliger is het om vanaf 2 mm.  profieldikte je band te vervangen. Dit is bij zomerbanden. Bij winterbanden is de  veiligheidsnorm nog hoger. Bij  een profiel van  4 mm. is het raadzaam om je band te vervangen. Verder mag er niet teveel verschil in de banden zijn die aan dezelfde as zitten. 

 

Profiel meten
Met een soort schuifmaatje kun je het  bandenprofiel meten. Voor een paar euro kun je dit kopen bij een winkel voor auto onderdelen.  Er bestaan ook digitale meters, maar die zijn wat duurder. Je plaatst de profielmeter in een groef in de band. Het schuifje verplaats je tot aan het dikke gedeelte van de band. Dan kun je  aantal millimeters aflezen.  Dit doe je op meerdere plekken rondom de band en je meet alle banden na. Verder zijn er banden verkrijgbaar waarin een rubberen slijtblokje is verwerkt. Daaraan kun je ook zien hoever de band is afgesleten en of je de band al moet vervangen.  Bij autorijschool Utrecht leer je hoe je de band moet nakijken. Je leert ook te kijken naar andere afwijkingen zoals spijkers,  gaten, scheuren of bulten in de band.