Blog

De breedte van je auto inschatten

Gepost op 17-11-2015

Veel leerlingen hebben aan het begin van hun rijles moeite met het inschatten van de breedte van de auto. Begrijpelijk, want je hebt waarschijnlijk nog nooit auto gereden. Dit is natuurlijk erg lastig, op het moment dat je in een smalle straat rijd en een tegemoetkomende auto moet passeren. Wat kun je daar nou eigenlijk aan doen?

Om de breedte van de auto in te leren schatten word er ook wel eens een klein straatje opgezocht. Met deze oefening kun je ervaren hoe groot de auto werkelijk is. Nu je achter het stuur zit en het al erg druk hebt met het sturen en bedienen van de auto lijkt het net of de tegemoet komende auto’s je dreigen te schampen. In een klein straatje kun je al gauw het gevoel hebben dat je bijvoorbeeld tegen de andere auto aan gaat rijden. Om dit alles te voorkomen. Wij zoeken regelmatig kleine straatjes op, om dit te oefenen. Ook is het soms erg leerzaam om op 'franse wegen' te oefenen. Hiermee bedoelen we die geasfalteerde wegen naast aarde. Zo kun je precies voelen wanneer je op het asfalt rijd met je rechterband en/of je van de weg afrijd. Dit alles gebeurd dan wel met een zeer lage snelheid. Puur om het gevoel te krijgen hoe breed de auto is. 

 

In de Utrechtse route zit ook het bruggetje waar je over moet dat via de jan pietersoonkoen weg naar de leidse weg gaat. Hier staan paaltjes voor de brug moet beschermen tegen te zware en te grote voertuigen op het bruggetje. Als je dit bruggetje op rijd met de auto heb je in eerste instantie snel het idee dat dit niet past. Eenmaal op het bruggetje zelf zie je dat je zelfs ruimte overhoud.

 

In kleine straten kan je na deze oefeningen beter inschatten waar je auto zich bevind, ook met tegenliggers zal je dan minder moeite hebben.