Blog

De hellingproef

Gepost op 29-06-2015

Tijdens onze rijlessen valt het op dat er nog vrij veel mensen zijn die moeite hebben met de hellingproef. Het probleem ligt meestal bij de spanning die dit met zich mee brengt. Veel leerlingen worden nerveus van het feit dat een auto achteruit kan rollen op het moment dat de handelingen niet in goede volgorde of op de juiste snelheid worden uitgevoerd.

 

Op het moment dat jij examen aflegt bij het CBR in Utrecht (en uiteraard ook bij de andere CBR locaties in Nederland) moet je de hellingproef in zijn geheel kunnen uitvoeren zonder hulp van een examinator of rij-instructeur. 

 

Hoe werkt de hellingproef precies?
Samen met de rij-instructeur of examinator kom je aanrijden op de helling. Alvorens je remt om de auto op de helling tot stilstand te brengen kijk je nog even goed in de binnen- en buitenspiegels. Je plaatst de auto aan de zijkant van de weg (op ongeveer 40 cm van de stoep) en geeft indien nodig duidelijk aan de andere verkeersdeelnemers aan dat je de auto stil gaat zetten. Druk je rem in en op het moment net dat je tot stilstand komt ook de koppeling. Vervolgens zet je de auto in zijn vrije stand (dus niet in een versnelling). Nu druk je de knop op de handrem in en trek je deze aan (zodat deze geen raar geluid maakt). Als je dit gedaan hebt kun je je voet van de rem afhalen en zal de auto gewoon stil blijven staan.

 

Tijd om te gaan rijden..
Nu is het tijd om te gaan rijden en daarvoor hebben wij het stappenplan uitgewerkt:

 

- Trap je koppeling in en schakel weer naar de eerste versnelling.
- Pak je handrem vast met je rechterhand. 
- Met je rechtervoet begint je gas te geven (gaspedaal rechts)
- Laat met je linkervoet je koppeling opkomen tot het 'aangrijpingspunt'. Dit is het punt waarbij je het gevoel krijgt dat de auto vooruit wil. Dit voel je door het meerdere keren te oefenen met een instructeur. Dit punt herken je aan opkopende punt van de neus van je auto en de trekkracht van de auto. Op dit punt houd je je linkervoet stil. 
- Ontgrendel de handrem met je rechterhand terwijl je met het rechtervoet langzaam gas bij geeft en met je linkervoet de koppeling nog meer laat opkomen. 
- Blijf gedosseerd gas geven om zo rustig omhoog te rijden en vervolg rustig jouw route.

 

Meer hellingproef..
Het is zeker aan te raden om dit regelmatig te oefenen met de rij-instructeur. Op het moment dat je al een rijbewijs behaald en dit is nog steeds een bezwaarlijk punt is het goed om dit op een rustig punt in de avonduren regelmatig te oefenen. In het verkeer komt het regelmatig voor dat er een hellingproef toegepast dient te worden, met wellicht verkeer dat achter u staat. Op dit moment wil u zelfverzekerd genoeg zijn, om dit goed te doen.

 

Rijbewijs al gehaald en hulp nodig bij de hellingproef? Bel ons gerust voor één of enkele rijlessen waarbij wij u verder helpen met de hellingproef.