Blog

Het gebruik van hulpmiddelen toegestaan tijdens rij-examen

Gepost op 02-11-2015

Tot op heden was het nog niet mogelijk om bij het rij-examen technische hulpmiddel te gebruiken. Hierbij kun je denken aan sensoren, automatische afstandhouders en de dodehoekverklikkers. Al hoe wel, je kon ze wel gebruiken, maar het mocht niet! Vanaf 2016 dus wel. De auto's worden steeds 'zelfstandiger' waardoor het CBR er voor gekozen heeft om eindelijk eens de regels aan te passen. We rijden niet meer in een auto die alleen kan schakelen, gas geven en drie spiegels heeft. Nee, de auto's van tegenwoordig kunnen ondersteuning bieden. Ook bij het examen dus!

 

Het zal in 2016 zo worden dat de dodehoekverklikkers wel aanstaan (dus hulp bieden) maar je moet nog wel steeds over je schouder kijken om te kunnen slagen. De combinatie van de twee zal er alleen voor zorgen dat u nog veiliger de weg op gaat. De laatste jaren komen er steeds meer ontwikkelingen voor de auto's. Enkele jaren geleden werd 'het rijden met een navigatiesysteem' toegevoegd aan het rij-examen, maar op dit moment zijn er zelfs al auto's in de maak die de borden langs de weg kunnen 'scannen'. Zo zou je precies weten hoe hard je mag rijden op een bepaalde route.

 

De reden dat het CBR het gebruik van de apparatuur heeft toegevoegd is niet om de examens makkelijker te maken. Uiteindelijk wordt je gewoon beoordeeld op het totaalpakket. Door deze toevoeging wen je wel alvast (alvorens je zelfstandig de weg op gaat) wat autorijden met alle extra apparatuur inhoud. 

 

Let op: Bij het gebruik van bijvoorbeeld cruise control is het wel belangrijk dat deze op een goede manier gebruik wordt. Dat er dus bijvoorbeeld niet te laat wordt afgeremd. Hier kun je op afgerekend worden bij het examen. Verder is het niet toegestaand gebruik te maken van de 'zelf parkeren' service van de auto tijdens het examen