Blog

Invoegen op de snelweg

Gepost op 20-07-2015

Autorijles. Leuk, maar ook heel spannend. Je rijd in een auto, je moet nog wennen aan de handelingen. De auto onder controle krijgen en het ondertussen ook nog letten op het verkeer. Waar komt welke auto vandaan? Wanneer moet ik schakelen? In welke spiegel moet je kijken alvorens je de weg gaat op. Allemaal punten waar je op moet letten. En best veel tegelijk. Veel leerlingen vinden het spannend om de snelweg op te gaan. Je rijd hier natuurlijk een stuk harder dan binnendoor, je moet direct met het verkeer mee en dus veel handelingen tegelijk verrichte. Koppelen (schakelen naar je 5), gasgeven, spiegelen, om je heen kijken, en meer.

 

Je hebt lange en korte invoegstroken. In onze rijlessen gebruiken we meestal de Zuilense ring om goed en snel te leren invoegen. Deze invoegstrook is vrij kort, waardoor je alle handelingen dus snel moet verrichten. De Zuilense ring ligt tussen Utrecht, Maarssen, Oud-Maarsseveen en Westbroek. Om zo snel mogelijk hier de N230 op te komen moeten er meerdere vaardigheden goed onder controle zijn. De kijktechniek, snel en correct invoegen, schakelen en meer.

 

Kortom, spannend is het zeker, maar dit is een voorbeeld van een locatie die wij gebruiken om snel en veilig te leren invoegen op de snelweg.