Blog

Leren voor het theorie-examen

Gepost op 28-02-2016

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je eerst je theorie halen. Voor de verschillende soorten rijbewijzen zijn er verschillende examens. De theorie examens  kun je aanvragen bij het CBR. Er zijn verschillende examencentra in het land waar het examen wordt afgenomen.  Voor je autorijbewijs is dit  een test met plaatjes, die je op een monitor te zien krijgt. Je krijgt vragen over gevaarherkenning en je moet laten zien dat je verkeersinzicht hebt en dat je de verkeersregels kent.   Per vraag heb je een aantal antwoordmogelijkheden en je moet de juiste aanklikken. Ook zijn er een aantal open vragen. Het examen duurt ongeveer drie kwartier en je krijgt vrijwel direct de uitslag. Als je slaagt, is  je theorie certificaat anderhalf jaar geldig.  Binnen die tijd moet je ook voor je praktijkexamen slagen, anders moet je opnieuw theorie-examen doen. Bij Autorijschool Utrecht komt de theorie tijdens de praktijkles aan bod in situaties die zich voordoen. 

 

Theorieles
Voor een theorie examen kun je zelf veel oefenen.  Er zijn DVD’s, CD-roms en  boeken  te koop. Je kunt voorbeelden vinden op theorieshop.nl.  Verder kun je in de bibliotheek theorieboeken en CDRoms lenen. Mogelijk  worden op marktplaats  lesmaterialen aangeboden.   Online trainingen volgen behoort ook  tot de mogelijkheden.  Let hierbij op dat je de nieuwste versies gebruikt. Verkeersregels veranderen nog weleens, er komt een nieuw verkeersbord bij  of er verandert wat in de maximum snelheden. Het zou jammer zijn als je de verkeerde regels leert.  Bij  theorie boeken of CD-roms krijg je uitleg welke verkeersregels er zijn en hoe ze werken. Daarbij zijn er oefeningen met vragen. Ook bij Rijschool Utrecht kun je vragen naar bepaalde regels tijdens de rijles.

 

Examens voorbereiden
Op de website van het CBR zijn oefenexamens te doen. Dit zijn  voorbeelden van examens, je zult dus niet het echte examen van te voren zien.   Er zijn veel internetsites waarop je gratis kan oefenen. Het oefenen van  deze vragen is een goede voorbereiding, en je leert er natuurlijk veel van,  maar dit is niet hetzelfde als theorieles.  Mocht je er niet uit komen, dan kun je alsnog op zoek gaan naar materiaal. Zodat  je uitleg krijgt in plaats van alleen maar vragen te beantwoorden. Natuurlijk kun je ook om extra uitleg vragen aan je instructeur van Autorijschool Utrecht.  Als je veel geoefend hebt, en je scores zijn ook goed, dan kun je met een gerust hart naar je examen toe.