Blog

Meer zelfvertrouwen in de auto

Gepost op 14-07-2016

Heb je al een tijdje niet meer in de auto gereden nadat je autorijlessen afgerond zijn en je het rijbewijs hebt gehaald? Of ben je van nature wat paniekerig, zenuwachtig of angstig iedere keer dat je in de wagen stapt? Dan kun je wellicht wel wat begeleidende tips gebruiken die jou helpen omgaan met dit probleem. Tips die jou meer zelfvertrouwen in de auto geven. Dit zelfvertrouwen kun je zelf boosten en kweken in praktische situatie als het autorijden. 

Stap uitgerust en energiek achter het stuur

Het is erg belangrijk dat je zodra je gaat rijden uitgerust bent. Als je fit gaat autorijden zie je scherper, helderder en kun je beter anticiperen op situaties. Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je jouw energie, in plaats van gespannen, beheerst en zelfbewust in het doorkruisen van het verkeer inzet. 

Beoordeel verkeerssituaties met een heldere geest

Als je goed uitgerust bent, kun je beter anticiperen. Actief deelnemen aan het verkeer kan gedaan worden door situaties juist in te schatten, te anticiperen op het gedrag van medeweggebruikers  . Als je paniekerig, moe of nerveus achter het stuur zit wordt je beoordelingsvermogen vertroebeld. Dat rijdt niet bepaald aangenaam, goed voorbereid op weg is het halve werk.

Wordt één met de auto

Ook is het te adviseren om een goede nachtrust te nemen de dag voordat je een eind gaat rijden, op vakantie gaan is daar een goed voorbeeld van Neem de tijd om de dingen te doen,zoals al eerder genoemd bereid je rit voor de route al uitgestippeld hebben de eventuele navigatie ingesteld . Maak de rit eenvoudig en ga met aandacht  rijden. 

Pas dergelijke tips toe in de praktijk

Als je enkele van deze tips toepast in de praktijk zul je gegarandeerd zonder zorgen en met meer zelfvertrouwen achter het stuur stappen. Een andere optie is de mogelijkheid tot het volgen van een voortgezette rijopleiding zoals een slip cursus of een andere  training ter bevordering van je zelfvertrouwen. Tijdens een dergelijke cursus wordt je bewust van je eigen kennen en  kunnen en kun je situaties beter beoordelen en grenzen leren verleggen of juist beter onderkennen. Daarnaast leer je om hier in de praktijk mee om te gaan. Het is belangrijk dat mensen met zelfvertrouwen autorijden om problemen of bepaalde penibele situaties, die mogelijkerwijs de oorzaak zouden kunnen zijn van ongeconcentreerd en ondoordacht gedrag, te voorkomen. Iedere mens is verantwoordelijk voor zijn eigen rijgedrag en het welzijn van de mede weg gebruikers. Je kunt natuurlijk altijd een spoedcursus in utrecht nemen.