Blog

Rij angst als je in Utrecht rijdt?

Gepost op 04-08-2016

Het is zeer goed mogelijk dat wanneer je door de stad Utrecht rijdt, onzeker wordt van al het verkeer waarmee je de weg deelt. Misschien overkomt jou dit sporadisch en alleen dan wanneer je binnen de bebouwde kom rijdt en de frequentie waarin je met ander verkeer te maken krijgt ? Indien dit het geval is, kun je een aantal kunstgrepen toepassen die jou helpen bij het verminderen  van deze angst / onzekerheid. Als je als onzekere bestuurder deelneemt aan het verkeer en je zou willen dat dit je rijvaardigheid niet meer kan beïnvloeden dan kun je bijvoorbeeld extra rijlessen nemen die meer persoonsgebonden en toegesneden zijn op de desbetreffende onzekerheid . Wellicht dat je onder toedoen van de ouderdom minder vlug kunt reageren of dat jouw reflexen achteruit zijn gegaan? Dan kun je hier tijdens de speciale rijlessen extra aandacht aan besteden.

 

Je bent niet de enige met last van rijangst
Sommige mensen zijn van nature angstig in verkeerssituaties en andere weer dan alleen als er erg veel verkeer op de weg is. Als je rijangst hebt als je in de auto rijdt, is dat niet bevorderlijk voor jouw rijstijl en manier van rijden, maar wat wel prettig is om te weten is dat je waarschijnlijk niet de enige bent met dit probleem. Er zijn allerlei manieren waarop je je kunt voorbereiden op een goede autoreis. Enkele hiervan zijn: goed uitgerust aan het rijden beginnen, niet op een lege maag rijden de route van te voren plannen .

 

Ga niet multitasken als je achter het stuur zit
Daarnaast kun je, als je last hebt van rijangst, het beste niet teveel verschillende dingen doen wanneer je achter het stuur zit. Concentreer je op een ding, . Ga niet appen of bellen, wat overigens verboden is achter het stuur, wanneer je aan het rijden bent . Kijk goed hoe de wegen lopen en bedenk welke wegen je waar brengen. Neem als je de tijd hebt de rust om, zodra je bij een stoplicht staat, eens goed te bekijken waarvandaan het verkeer komt en waar het naartoe gaat. Op deze manier leer je de lijnen van de wegen volgen zodat je beter jouw bochten kunt maken.

 

Probeer zo rustig mogelijk te blijven en vooral doortastend
Het kan voorkomen dat mensen die angstig zijn achter het stuur, in paniek raken in bepaalde verkeerssituaties. Dan zul je je moeten beheersen om verdere problemen te voorkomen. Veiligheid is in verkeerssituaties een pre en doe er dan ook alles aan om deze te waarborgen. Autorijden is namelijk een sociale activiteit van geven en nemen, maar zodra je blokkeert kun je een vloeiend verkeersverloop stagneren of storen doordat je angstig bent. Blijf vooral kalm, doortastend en gebruik je beoordelingsvermogen helder om in verkeerssituaties de kop boven water te houden. Als je duidelijke signalen afgeeft naar jouw medeweggebruikers is de kans dat zij bepaalde signalen verkeerd begrijpen minder aanwezig.