Blog

Rijles vanaf je zestiende
Gepost op 21-02-2016
Tegenwoordig is het mogelijk om rijles te nemen van je zestiende. In een aantal Europese landen was het al langer mogelijk om vanaf je zestiende te leren autorijden bijvoorbeeld in Zweden, Duitsland en Oostenrijk. In 2011 zijn ze in Nederland gestart met de eerste experimenten hoe je veilig leert rijden. Dit experiment heet 2totDrive. De gedachte was ook daarbij dat er minder ongelukken zouden gebeuren als je de eerste tijd naast iemand rijdt met ervaring. Je leert in een veilige omgeving autorijden en je hebt dan minder kans dat je verkeerde gewoontes aanleert. Ook bij Rijles Utrecht kan je vanaf je zestiende terecht voor rijles.
Het traject vanaf 16 jaar
Als je al vanaf je 16e wilt beginnen met autorijles moet je er rekening mee houden dat je een coach nodig hebt. Verder mag je meteen theorieles nemen en theorie examen doen. Als je slaagt, is je theorie examen anderhalf jaar geldig. Dus binnen die tijd moet je je praktijkexamen halen. Vanaf 16 en een half mag je echt autorijles nemen. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen. Als je slaagt, mag je dus autorijden met je coach. Na je 18e mag je zonder coach rijden. Je mag zelf een rijschool uitzoeken. Voor 2toDrive rijles kun je ook bij Autorijschool Utrecht terecht.
2toDrive coach
Zoals gezegd heb je een coach nodig als je wil gaan autorijden met je rijbewijs. Dat moet een volwassene zijn die ouder is dan 27 jaar en die minimaal vijf jaar een rijbewijs heeft. Ook mag hij of zij geen alcoholslot op de auto hebben en in de afgelopen vier jaren geen ernstig verkeersongeval hebben veroorzaakt. Zo zijn er nog meer voorwaarden. Jouw coach moet namelijk met je mee vanaf het moment dat je je rijbewijs hebt gehaald. Eerst moet je coach zich aanmelden. Dat kan op de website van 2totDrive met zijn DigiD. Je hebt minimaal één en maximaal vijf coaches nodig. Je krijgt dan namelijk een begeleiderspas waarop jouw coaches staan. Voor de begeleiderspas betaal je wel extra kosten, namelijk 35€.
Wat doet de coach?
De coach is vooral adviserend. Hij geeft geen rijles en kan ook niet ingrijpen door bijvoorbeeld op een extra rem te trappen, want die heb je niet in een gewone auto. Het is vooral de bedoeling dat de coach de jongere helpt inzicht te krijgen bij complexe verkeerssituaties. Als je coach wil worden, zijn er ook mogelijkheden om hiervoor een training of cursus te volgen. Hier leer je ook wat je wel en niet moet doen als coach. Dit is vrijwillig.
Experiment
2toDrive is een experiment. Dat betekent dat er onderzoeken gedaan worden of deze manier van leren autorijden bijdraagt aan veiliger verkeer. Tot nu toe is niet overtuigend bewezen dat 2totDrive veiliger of onveiliger is voor de verkeersveiligheid. Wel is gebleken dat jongeren die hieraan meedoen 26% minder betrokken zijn bij ongevallen. Tot 2017 is het mogelijk om mee te doen met 2toDrive. Daarna wordt dit experiment omgezet naar een definitieve regeling.