Blog

Sirine tijdens rijles

Gepost op 06-10-2016

Ik rijd in Utrecht en hoor een sirene aankomen, wat nu?
Stel je rijdt in de stad op een weg met één rijstrook. Plotseling hoor je sirenes achter je naderen. Weet jij wat je het beste kan doen in zo'n geval? Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen weten hoe ze precies moeten handelen indien er hulpdiensten met zwaailicht en sirenes naderen. Soms raken mensen in paniek en voeren onverwachte handelingen uit, waardoor de situatie onveilig wordt. Dit kan vermeden worden als je weet hoe je in zulke situaties moet handelen. Het belangrijkste is bovendien: blijf kalm en raak niet in paniek. Hieronder vind je een beschrijving van hoe je het beste kunt reageren op voorrangsvoertuigen in verschillende situaties.

Eenbaanswegen
Als je op een eenbaansweg rijdt, kan het moeilijk zijn om ruimte vrij te maken voor de hulpdiensten. Veel weggebruikers weten dan ook niet goed wat te doen en gaan afremmen. Dit is echter geen goed idee. De hulpdiensten kunnen hard aan komen rijden en zijn er niet op berekend dat je afremt. Wat moet je wel doen? Als je niet direct veilig aan de kant kunt gaan blijf je rustig doorrijden, zonder dat je de maximaal toegestane snelheid overschrijdt, tot je een plek ziet zoals een afslag of een bushalte waar je even kunt uitwijken. Uiwijken op een ander baanvak of op een fietspad kun je beter niet doen.

 

Bij verkeerslichten
Je staat vooraan te wachten voor een rood stoplicht en je bent, zoals gebruikelijk is, doorgereden tot aan de witte streep. Je hoort een voertuig met sirene aankomen. Indien er een vrije rijstrook is, hoef je niks te doen en kan het voorrangsvoertuig erlangs. Als er geen rijstrook vrij is zal je een stukje over de witte streep moeten rijden om ruimte vrij te maken, indien dit veilig kan.

 

Voorrangsweg
Je rijdt op een voorrangsweg en wilt rechtdoor. Plotseling zie je van rechts een ambulance met zwaailicht en sirene aankomen. Hoewel jij op een voorrangsweg rijdt, moet je de ambulance toch voor laten gaan. Met zwaailicht en sirene aan is dit namelijk een voorrangsvoertuig. Als de ambulance gepasseerd is, let dan goed op of er nog meer voorrangsvoertuigen komen.

 

Rotonde
Je nadert een rotonde en achter je komt een brandweerwagen met hoge snelheid aanrijden. Misschien heb je de neiging om de eerste de beste afslag op de rotonde te nemen. Maar dit kun je beter niet doen. Als de brandweerwagen dezelfde afslag moet nemen, belemmer je hem nog steeds. Wat je het beste kunt doen is een extra rondje op de rotonde rijden. Zo kan de brandweerwagen makkelijker zijn afslag nemen en doorrijden.

 

Spoorwegovergang

Als je twijfelt wat je moet doen in het geval van naderende hulpdiensten bij een spoorwegovergang, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Als je een spoorweg nadert en de waarschuwingslichten gaan knipperen, moet je altijd stoppen. Wanneer er hulpdiensten achter je rijden ben je misschien geneigd nog snel over te steken, zodat de hulpdiensten ook door kunnen rijden, maar doe dit niet. Voor de hulpdiensten is het ook te gevaarlijk om het spoor nog over te steken. Stop dus voor de spoorbomen en ga zoveel mogelijk naar rechts staan. Als de spoorbomen omhoog gaan, laat je de hulpdiensten erlangs. Hetzelfde geldt bij een brug.

 

Algemene tips
Naast deze veel voorkomende situaties, kan er zich altijd een andere situatie voordoen waarin je moet reageren op hulpdiensten met zwaailicht en sirene. Daarom zijn hier een aantal algemene tips. Houd in gedachten dat de chauffeurs van voorrangsvoertuigen erop getraind zijn om behendig tussen het verkeer door te manoeuvreren. Zij kunnen dit het beste doen als jij voorspelbaar reageert. Blijf je dus aan de verkeerregels houden zoals je dit normaal zou doen en voer geen onverwachte handelingen uit. Maak ook alleen ruimte vrij als dit veilig kan. Wees voorbereid op een naderend voorrangsvoertuig door regelmatig in je spiegels te kijken en de muziek in je auto niet te hard te zetten, zodat je de sirenes aan kan horen. En als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij. Daarnaast is het altijd goed om afstand te houden van je voorganger, zodat je beter ruimte kunt maken voor de hulpdiensten.

Helaas gebeurt het vaak dat weggebruikers onverwacht reageren op naderende voorrangsvoertuigen, wat soms tot ongelukken leidt. Veel voorkomende gevaarlijke handelingen zijn door rood rijden, de snelheid overtreden, op de vluchtstrook rijden (houd deze vrij voor voorrangsvoertuigen!) en plotseling stoppen. Maar met bovenstaande informatie kan je voorbereid en met een gerust hart de weg op en hoef je niet meer in paniek te reageren als je sirenes hoort.