Blog

Tips en tricks voor het rijexamen

Gepost op 13-12-2015

Mag jij binnenkort praktijkexamen doen voor je rijbewijs? Dan ben je waarschijnlijk ontzettend zenuwachtig, Het gaat immers om dat felbegeerde roze pasje! Wij geven je enkele tips en tricks voor het praktijk rijexamen, zodat je zelfverzekerd je rijbewijs kan gaan halen.

 

 

Bespreek alles met je rijinstructeur
Tijdens je rijlessen heb je meer dan voldoende tijd samen met je rijinstructeur. Natuurlijk wordt er veel tijd besteed aan het uitleggen van het verkeer, van de auto en de verkeersregels, maar je hebt ook tijd om eens in gesprek te gaan over het rijexamen. Laat je instructeur je vertellen wat je kunt verwachten van je praktijkexamen. Als je van tevoren weet wat je te wachten staat, en in welke volgorde, dan wordt je niet overvallen door een vervelende verrassing waar je geen raad mee weet.

 

Een goede voorbereiding
Denk niet dat je je niet hoeft voor te bereiden omdat je alles toch al geleerd hebt tijdens je rijlessen. Natuurlijk laat je rijinstructeur je niet afrijden als je er nog niet klaar voor bent, maar je moet het ook nog maar even doen. Een goede voorbereiding is dan ook vooral afleiding, hoe gek dat ook klinkt. Als je moet gaan afrijden dan heb je last van stress. Hoe langer je stress hebt, hoe moeizamer het gaat op het moment zelf. Zorg dus voor voldoende afleiding in de uren voor je praktijkexamen.

 

Wees overtuigd van jezelf
Laat je niet bang maken door de examinator. Dit is ook maar een mens dat gewoon bezig is aan een normale werkdag. De examinator vindt jou niet bijzonder, dus jij hoeft hem of haar ook niet bijzonder te vinden. Het is gewoon iemand die even met je meerijdt. Zie het als een andere cursist van de rijschool die je nog even naar huis rijdt voor jij aan jouw les begint. Niks bijzonders! Een examinator bijt niet, dat is zeker. Probeer gewoon zo relaxt mogelijk te rijden, want hoe zenuwachtiger je bent, hoe groter de kans op fouten die je normaal gesproken niet zou maken.

 

Luister alleen naar je rijinstructeur
Mensen hebben snel de neiging om je gerust te willen stellen als je gespannen bent. Heel goed bedoeld natuurlijk, maar vaak krijg je dan tips om je oren geslingerd die je eerder schaden dan helpen. Luister dan ook niet naar tips van mensen om je heen, maar focus je vooral op de tips van je rijinstructeur. Deze weet immers wel heel goed waar hij of zij het over heeft. Als je tips van anderen aanneemt, en deze boven de tips van je instructeur stelt, dan ga je afwijken van de manier waarop je instructeur jou dingen heeft aangeleerd.

 

Een foutje is niet het einde
Ga je een keer de mist in tijdens je rijexamen? Raak dan niet in paniek en denk al zeker niet dat je direct gezakt bent. Je mag best een foutje maken en je wordt hier zeker niet direct op afgerekend als het om een relatief klein foutje gaat. Maak dan ook niet de fout om er direct met de pet naar te gaan gooien omdat je toch al gezakt bent. De kans is groot dat je juist daardoor alsnog zakt. Houd je concentratie vast en ga door zo goed als je kan.

 

Aarzel nooit
Kom je in een situatie tijdens je praktijkexamen waarin jij voorrang op een ander hebt, maar niet heel zeker bent dat je deze voorrang ook wel echt gaat krijgen van de andere verkeersdeelnemer? Aarzel niet en neem voorrang. Het is jouw recht. Er zijn mensen in het verkeer die vergeten zijn dat zij ook ooit rijlessen hebben moeten volgen om het te leren. Deze mensen maken er een sport van om jou te hinderen en onzeker te maken. Neem voorrang waar jij er recht op hebt, ook als je het gevoel hebt dat de ander niet stopt. Laat sterk zien dat jij weet wat de regels zijn.

 

De twee bijzondere verrichtingen
Gemiddeld moet je tijdens het praktijkexamen twee bijzondere verrichtingen uitvoeren. Denk aan de hellingproef, honderd meter recht achteruit rijden, fileparkeren, keren in een krappe straat of achteruit de bocht om. De meeste cursisten maken zich hier het meest zorgen om, terwijl dit juist de zaken zijn die niet volledig foutloos hoeven te verlopen. Het gaat erom dat het goed gaat, niet dat het perfect gaat. Als jij de bijzondere verrichtingen uitvoert op een veilige, zelfverzekerde en verantwoorde wijze, dan kan het niet mis gaan. 

 

Houd je snelheid in de gaten
Mag je op een weg zestig kilometer per uur rijden? Doe dan niet in het bijzonder je best om exact zestig kilometer per uur te rijden. De examinator zal je niet afstraffen als je 57 of 63 kilometer per uur rijdt. Wel zal je afgestraft worden als jij per se zestig kilometer per uur wilt rijden als het verkeer dit niet toelaat. Rijden de auto’s om jou heen gemiddeld 65? Ga hier dan in mee. Is de situatie onoverzichtelijk, is er langzaam rijdend verkeer of zijn er andere factoren aanwezig die je ertoe dwingen om gas terug te nemen, doe dit dan ook. Het gaat er eerder om dat jij je snelheid aan de situatie aan kan passen dan dat het gaat om dat je weet hoe jij precies de maximum snelheid rijdt.

 

Neem voldoende rust
Rust voor je examen is zeer belangrijk. Zorg dat je goed slaapt in de nacht voorafgaande aan de dag van je praktijkexamen. Je moet goed uitgerust zijn. Dit betekent niet dat je tot laat in de ochtend op bed blijft liggen, maar eerder dat je op tijd naar bed gaat. Zorg dat je goed wakker bent voor je examen. Neem geen alcohol op de dag voorafgaande aan je praktijkexamen. Ook is het sterk af te raden om medicijnen tegen de zenuwen te gebruiken.

 

Neem je instructeur mee
Je instructeur meenemen voor het rijexamen is zeker een goed idee. De instructeur kan plaatsnemen op de achterbank en alles in de gaten houden wat er gebeurt. Mocht je per ongeluk toch zakken, dan weet hij of zij ook direct waar nog aan gewerkt moet worden voor je opnieuw praktijkexamen gaat doen.