Blog

Wat moeten we weten, als de motorkap omhoog gaat?

Gepost op 08-02-2016

We hoeven geen automonteur te worden, maar we moeten wel onder de motorkap kunnen kijken  als we leren autorijden.  En niet alleen kunnen kijken, je moet ook een aantal technische  zaken weten, want dat kan worden gevraagd bij je examen. Het is vooral belangrijk dat je weet welke vloeistoffen er  zijn en waar de reservoirs zich bevinden. Ook als je zelf wilt bijvullen, is het uiteraard belangrijk dat je de juiste vloeistof in het juiste gaatje doet. Rijschool-Utrecht.net (Regio Utrecht, Nieuwegein, Houten en meer) helpt je met deze informatie al een beetje op weg.

 

Instructie boekje
Bij elke auto is een instructieboekje,  dus daar kun je veel  technische gegevens in vinden. Zelfs als je op je examen iets moet antwoorden, kun je beter zeggen dat je het instructieboekje gaat raadplegen in plaats van dat je het niet weet.  Het begint bij het openen van  de motorkap.  Die doe je van binnenuit met een ontgrendelingsknop bij de bestuurderskant. 

 

Koelvloeistof
Een belangrijke vloeistof is koelvloeistof, bedoeld om de motor koel te houden. Als de motor te heet wordt,  bestaat de kans dat de motor vastloopt.  Als er te weinig koelvloeistof is, moet je deze zo gauw mogelijk bijvullen, bij voorkeur met de vloeistof die daarvoor is bedoeld. Gedestilleerd water wordt ook wel gebruikt, maar daar zit geen antivries in.

 

Ruitenvloeistof
Met name als het regent, heb je gauw  dat stof en vliegjes een soort modderig laagje vormen  op het raam.  Je gebruikt dan de ruitensproeier. De ruitenvloeistof lost het vuil beter op en spoelt hierdoor weg. Je auto blijft heus wel  rijden als er geen ruitenvloeistof meer in zit, maar slecht zicht draagt niet bij tot veilig auto rijden. Je kunt een boete krijgen als je vieze ramen hebt, of dat bevroren ramen zijn of van vuil.  Wat veel mensen niet weten is dat je  zelfs voor een leeg reservoir voor ruitenvloeistof bekeurd kan worden. Het is niet moeilijk om zelf ruiten vloeistof bij te vullen. Deze vloeistof is meestal voorzien met antivriesmiddel.

 

Motoroliepeil
Zonder motorolie staat je auto stil. Je moet dit reservoir kunnen aanwijzen en ook dien je te weten hoe je de peilstok moet gebruiken. Je auto moet eerst een tijdje hebben stilgestaan. Dan haal je peilstok eruit, veegt hem schoon met een doekje of papiertje,  en je stopt hem opnieuw in het motoroliereservoir.  Dan haal je de peilstok er weer uit en je ziet hoeveel er nog in zit. Er zijn twee streepjes: een minimum en een maximum hoeveelheid. Daartussen moet het peil zich bevinden. Motorolie kun je zelf bijvullen, maar dan moet je wel de olie nemen die bij de auto en bij de motor hoort.  Je kunt het best ongeveer een halve liter bijvullen. Het peil mag niet boven het maximum uitkomen.

 

Remvloeistof
Voor de remmen wordt remolie gebruikt. Dat is een andere vloeistof dan motorolie.  Je moet deze kunnen aanwijzen bij een examen.  Is het reservoir leeg, dan moet je naar  de garage om dit te laten  bijvullen.  Moderne auto’s hebben ook stuurbekrachtigingsvloeistof. Ook hiervoor moet je naar de garage om dit te laten bijvullen.

 

Accu
Zonder goede accu start de auto niet. Een kapotte of oude accu moet je laten vervangen.  Met name in de winter doet  een oude accu het minder gauw. Tegenwoordig zit er een lichtje op dat aangeeft of je accu nog goed is. Je moet bij je rijexamen alleen de accu aan kunnen wijzen. Je kunt deze ook zelf vervangen, maar  breng dan wel de accu naar het chemisch afvalpunt van de gemeente.

Bij onderhoudsbeurten zal de garage ook altijd  de vloeistoffen  controleren, en eventueel aanvullen, maar je kan veel problemen voorkomen als  je bijvoorbeeld een keer per maand controleert.