Blog

Welke bandenspanning heb ik nodig?

Gepost op 17-08-2016

Als je een auto hebt is het goed om regelmatig je bandenspanning te checken. Bij normaal gebruik is het raadzaam dit één keer per maand te doen. Een auto biedt je mobiliteit en het gemak om van A naar B te komen, maar er komt ook veel bij kijken. Als je zaken zoals het controleren van de bandenspanning te lang uitstelt of vergeet, kan dit gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Bij een versleten band heb je bijvoorbeeld slechter contact met de weg en een hogere kans op een klapband. Maar hoe controleer je de bandenspanning?

 

Bandenspanning controleren

Het controleren van de bandenspanning is in een paar minuten gebeurd. Het is het beste om de banden te controleren als ze koud zijn. Je kan de bandenspanning bij de meeste tankstations gemakkelijk controleren, maar dit kan je ook thuis doen door middel van een drukmeter die je op het ventiel aansluit. Op een tankstation kun je een bandenpomp opzoeken die automatisch je banden tot de juiste spanning oppompt. Draai het ventieldopje los, selecteer de juiste spanning op het scherm van de pomp en sluit de slang aan. De pomp geeft met een piepje aan wanneer de ingestelde spanning is bereikt.

 

Wat is de juiste bandenspanning?

Maar hoe weet je wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is? Dit kun je vinden in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van de tankklep of op een sticker in het portier. Hier worden verschillende bandenspanningen voor verschillende situaties aangegeven. Als je bijvoorbeeld met veel bagage rijdt, is een hogere spanning van toepassing. De gemiddelde bandendruk is ongeveer 2,5 bar. Je kunt ook via internet een bandenspanningstabel opzoeken, die per automerk, model en bandenmaat aangeeft wat de juiste spanning is. Een winterband heeft weer een andere spanning die over het algemeen 0,2 bar hoger moet zijn dan die van een zomerband. Maar vraag hier voor de zekerheid naar bij aanschaf van de winterband of lees het instructieboekje van de auto goed door.

Waar je verder op moet letten

Verder is het bij het controleren belangrijk dat de bandenspanning van banden op dezelfde as identiek is. De spanning tussen voor- en achteras kan echter wel verschillen. Daarnaast moet je erop letten dat de ventieldopjes stevig vastgeschroefd zijn, om lekken te voorkomen. Het reservewiel moet natuurlijk ook de juiste spanning hebben, dus controleer deze meteen mee. Een juiste bandenspanning is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor je rijcomfort. Het voertuig is stabieler en je hebt er betere controle over. Bovendien kan je op lange termijn brandstof besparen als je banden de juiste spanning hebben. 

 

Alvorens wij onze rijlessen in Utrecht, NieuwegeinIjsselstein en de andere plaatsen beginnen met rijlessen, testen wij van Rijschool Utrecht altijd onze bandenspanning.