Blog

Zorg dat je een eigen verklaring hebt!

Gepost op 06-02-2016

Wie bij Rijschool Utrecht praktijk examen wilt doen, moet een ‘Eigen verklaring’ aanvragen.  In deze verklaring staat dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent veilig te rijden.  Je moet deze verklaring  altijd hebben als je een praktijkexamen doet, ook  als  je voor een ander rijbewijs gaat, bijvoorbeeld voor een motorrijbewijs.  Als je al een rijbewijs hebt, zijn er verschillende situaties mogelijk waarbij je een Eigen verklaring nodig hebt. Een bekend voorbeeld is dat mensen ouder dan 75 jaar, die de weg op willen, een Eigen verklaring nodig hebben. Het kan ook zijn dat je met iets medisch te maken krijgt. Je hebt misschien een  handicap gekregen  of je moet medicijnen gaan gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden.  Meer voorbeelden zijn te vinden op de website van het CBR.

 

Waarom is  een Eigen verklaring  zo belangrijk?
We willen allemaal een veilige situatie op de weg. Ook Autorijschool Utrecht vindt dat belangrijk.  Daarom moet je aangeven dat je in staat bent om veilig te rijden, zowel lichamelijk als geestelijk. Zonder deze  Eigen verklaring  mag je geen praktijkexamen doen. Zijn er geen bijzonderheden, dan geeft het CBR de Eigen verklaring  gewoon af.  Als je een medische achtergrond hebt, kan het zijn dat je wel een Eigen verklaring krijgt, maar met voorwaarden of voor een bepaalde periode. Uiteindelijk beslist het CBR of je een Eigen verklaring  krijgt.  Vul daarom de vragen altijd naar waarheid in. Het is erg onverstandig om geen juiste verklaring af te leggen. Mocht je ooit bij een ongeluk betrokken raken, dan kun je grote problemen krijgen met de verzekering, zelfs als was het niet jouw fout. 

 

Zo  kom je aan een Eigen verklaring:
Bij het CBR kun je digitaal een Eigen verklaring aan vragen. Dit kan op ‘mijn CBR’ met  je DigiD. Je krijgt dan een lijst met vragen die je moet beantwoorden. Is er informatie van een arts nodig?  Dan moet je de aanvraag per post versturen. Als alle gegevens compleet zijn, gaat het CBR een beslissing nemen. Dit duurt ongeveer vier weken. Het is dus erg belangrijk om ruim voor je praktijkexamen een Eigen verklaring aan te vragen.  Het is zonde om daarop te moeten wachten. De kosten van een verklaring zijn  in 2016 €32, 80, die je aan het CBR moet betalen. Er kunnen nog kosten bijkomen als er extra zaken geregeld moeten worden, bijvoorbeeld een rijvaardigheidstest of een keuring van een arts. Die moet je dan  vergoeden aan desbetreffend bedrijf of persoon.